Tur | KEMERALTI GASTRONOMİ TURU |
Gün Sayısı | 1 |
Destinasyon | İzmir – Kemeraltı |
Sabah belirtilen saatte Konak’ta tarih ve lezzet turumuza başlıyoruz. Çok özel tatlar sunan Hacı Şerif’te içeceğimiz çayların eşliğinde turun akışı hakkında bilgi sahibi oluyoruz.
İzmir’in sembolü Saat Kulesi’nin de bulunduğu Konak Meydanından turumuza başlıyoruz. Tarihi Vilayet Konağı, Saat Kulesi, Ayşe Hatun Camisi ve eskiden bu meydanın en görkemli yapısı olan Sarı Kışla konusunda rehberimizin anlattıklarını dinliyoruz. Artık Kemeraltı’nın arka sokaklarında kaybolma ve eşsiz lezzetlerini tatma zamanı.
Bir yandan özel yiyeceklerin tadına bakarken, diğer yandan da onun neden meşhur olduğunu, nasıl yapıldıklarını öğreniyor, gizemlerini keşfediyoruz.
İlk durağımız Elgani Ezmecisi. Saf tatların nasıl imal edildiklerini öğreniyoruz. Birkaç adım sonra, Serpme börek yapımını izlerken, otlu-peynirli, kıymalı tül gibi ince açılmış böreklerin pişmesini sabırsızca bekliyoruz. Diğer lezzet durakları da bizi bekliyor. Söğüş İzmir’e has bir yiyecek. Adı büyük olan değil, tadı büyük olan Değer Söğüşçüsü bizim tadım yapacağımız yer.
Beyler sokağındaki keşfimiz bizi Salepçioğlu Camisine götürüyor. Barok tarzında yüzyılın başında yapılmış bu cami kalem işleri ile ünlü. Yola devam. İzmir’in ilk Fotoğrafçısı Hamza Rüstem’in aynı adlı pasajdaki Fotoğrafçı Dükkânını ziyaret ediyor ve tarihini öğreniyoruz. Kendilerinden üst kattaki müze-odalarını açmalarını rica edip, yüzlerce fotoğraf makinası ve malzemeyi görme olanağını buluyoruz.
Biraz susadık galiba. Başdurak’ta köşe başında gerçek meyvelerden sıkılmış meşhur Karadut Şerbetinin tadına varıp, Kestane Pazarı’na devam ediyoruz. Önünden geçerken insanların ağzı sulanan meşhur Kemeraltı Turşucusu Tahsin’in önünde durmadan yürümek imkânsız. Her türlü meyve ve sebzeden oluşan turşular önümüzde adeta bir tablo gibi duruyor. Fotoğrafçılar iş başına!
Kardeşler Köftecisi etin kalitesinden ödün vermeden sunuyor leziz köftelerini. Tabii ki tadına bakacağız. Birkaç adım ötede Numan Pide sipariş verdiğimiz otlu-peynirli ve kavurmalı kapalı pidelerimizi odun ateşinde pişirmeye başladı bile. Tadına doyamadınız değil mi? Ama daha başka lezzetler var sırada.
Abacıoğlu Han bir sonraki durağımız. Burada size bir sürprizimiz olacak. 250 yıllık bu handa Ayşa Boşnak Börekçisi’nin nefis Boşnak Mantısını tadacağız. Tarihi ve pırıl pırıl bu mekânın üst katını da gezerek tarihi hissediyoruz. Yola Cafe, Lesmire Abacıoğlu’nun diğer keyifli mekânları.
Artık cıvıl cıvıl kaynayan Hisarönü’ne doğru yola çıkma zamanı. Ama Her türlü yiyeceğin en tazesinin satıldığı tarihi Havra Sokağı’na uğramadan olmaz. Fotoğrafçılar için adeta bir cennet. Yavaş yavaş yönümüzü Hisarönü’ne çeviriyoruz. Hisarönü yaklaşık 2.400 yıl önce İzmir’in limanının, dolayısı ile merkezinin olduğu yer. Günümüzden 250 yıl öncesine kadar da bu konumunu korumuş. Anadolu’dan gelen malların depolandığı ve gemilere yüklendiği Kızlarağası Hanı, bitişiğindeki Hisar Camisi gezip göreceğimiz son iki nokta. Ama Bizim Lokanta’nın Kuru Fasulye ve pilavını tatmadan, önünde kuyruk eksik olmayan Hisarönü Şambalicisi’ne uğramadan turumuzu bitirmiyoruz.
Tarihi Hanlar, Salepçioğlu ve Hisar Camileri’nin güzelliklerini de görme olanağı bulacağımız turumuz, Kızlarağası Hanı’nın üst katında tamamlanacak. Bu turda gözünüz de, gönlünüz de, karnınız da doyacak.
Gelişmelerinden haberdar olun, yenilikleri önce siz öğrenin.
Cumhuriyet Bulv. Kadıoğlu Apt. No:159 Kat:2 D:3 Alsancak/ İzmir
Turizm / Whatsapp
+90 533 695 9233
Bilet +90 533 918 39 18
MICE +90 533 094 10 70
09:00-18:00 Hafta İçi09:00-14:00 Cumartesi